Saha-ala on tunnetusti varsin miesvaltainen, mikä näkyy myös Junnikkalan henkilöstössä; 205 työntekijästä naisia on 24. He työskentelevät meillä moninaisissa tehtävissä: henkilöstöhallinnossa, palkanlaskennassa, tuotannon operaattoreina, metsäasiantuntijoina puun hankinnassa, operaatioasiantuntijoina korjuukuljetusten organisoinnissa, tuotannon työnjohdossa, taloushallinnon työtehtävissä, logistiikan asiantuntijoina, viennin sihteerinä, viestinnässä sekä tuotannonsuunnittelussa.
Haluamme toivottaa kaikille maailman naisille oikein hyvää naistenpäivää seuraavien kolmen henkilöesittelyn myötä.
Taloushallinnon asiantuntija Niina Saviluoto
– Työskentelen tällä hetkellä Kalajoella taloushallinnon asiantuntijana ja tehtäviini kuuluu ostoreskontran hoitaminen sekä myyntilaskutus. Lisäksi tuurailen tarvittaessa palkanlaskennassa ja teen jonkin verran yleisiä toimistotöitä eli hoidan muun muassa puhelinvaihdetta ja vastailen sähköposteihin.
Saviluodolla tulee toukokuussa kaksi vuotta täyteen Junnikkalalla. Jo työhaastattelussa syntynyt positiivinen kuva yrityksestä on ajan myötä vain vahvistunut; vastaanotto on ollut lämmin ja hän on päässyt hyvin porukkaan sisään. Työyhteisö on Saviluodon mukaan tosi mukava ja tekemisen meininki vahva; hommia tehdään tosissaan, mutta rennolla otteella – naurunkin raikaessa välillä käytävillä.
– Konttorilla meitä on kuusi naista ja toistakymmentä miestä. Aikaisemmat työpaikkani ovat olleet naisvaltaisia ja olen joutunut nyt miesten kanssa työskennellessäni omaksumaan joitakin uusia työskentelytapoja – mutta haaste on ollut tosi mukava, Saviluoto toteaa naurahtaen.
Kappaleenkäsittelyn työnjohtaja Tiia Lippo
– Toimin työnjohtajana Oulun uuden sahalaitoksen kappaleenkäsittelyssä, joka pitää sisällään tuorelajittelun, rimoituksen, kuivalajittelun, paketoinnin ja huputuksen. Tulin Junnikkalalle vuoden 2023 elokuun alussa ja olen nyt reilun puolen vuoden ajan saanut aitiopaikalta seurata rakennusvaihetta ja toiminnan käynnistymistä, Lippo kertoo.
Oltuaan yli kaksi vuosikymmentä alan isojen toimijoiden palveluksessa hän kokee Junnikkalan rennoksi ja leppoisaksi työpaikaksi. Paineita ja kiireitä Lipolla on toki ollut – etenkin nyt tuotannon ylösajovaiheessa – mutta hänelle ei ole kuitenkaan koskaan tullut oloa, ettei oma työpanos riittäisi. Lippo kiittelee myös sitä, että päätökset syntyvät nopeasti, koska vastuuta ottavat ihmiset ovat lähellä.
– Kävin sahapuolen koulun 2000-luvun alussa ja halusin miesvaltaiselle alalle reilumman palkkauksen vuoksi. Kaverini ovat aina olleet poikia ja tosi hyvin olen miesten kanssa pärjännyt työelämässäkin. Koen saavani pitkästä kokemuksestani itsevarmuutta sekä luottoa työkavereiden taholta. Mielestäni sukupuolella ei ole näissä hommissa väliä, vaan osaaminen ratkaisee, Lippo toteaa.
Tuotannon operaattori Juulia Tiinanen
– Olen tuotannon operaattori ja työskentelen Kalajoen sahalla muun muassa sahurina, särmärinä ja tuorelajittelijana. Olen ollut Junnikkalalla nyt kaksi vuotta ja viihtynyt tosi hyvin. Tarjolla on monenlaisia työtehtäviä ja olen pystynyt valikoimaan niistä itselleni mieluisimpia. Lisäksi minulla on ollut mahdollisuus opetella uusia, itseäni kiinnostavia asioita – kuten esimerkiksi terähommia.
Tiinasen mukaan hänet on otettu hyvin vastaan ja Junnikkalan työilmapiiri on muutoinkin erinomainen. Tiinanen on ainoa naispuolinen työntekijä sahan puolella, mutta omasta mielestään sulautunut “äijäporukkaan” tosi hyvin. Asiaa on saattanut hieman edesauttaa hänen edellisenkin työpaikkansa miesvaltaisuus.
– Haluan rohkaista naisia hakemaan töihin Junnikkalalle; hyvin täällä pärjää sukupuolesta riippumatta, Tiinanen toteaa lopuksi.