Update cookies preferences

Veisto toimitti Ouluun maailman moderneimman sahalinjan

15.2.2024

Junnikkala Oy:n ja Veisto Oy:n välinen yhteistyö alkoi ensimmäisen kerran vuonna 2008 Veiston toimittaessa sahalinjan Junnikkalan Oulaisten sahalaitokselle.

Junnikkalan ja Veiston välinen sopimus sahalinjan toimittamisesta Ouluun allekirjoitettiin alkukesästä 2021.Tämän jälkeen veistolaiset palaveerasivat parin vuoden ajan tiiviisti Junnikkalan edustajien – pääasiassa projektipäällikkö Timo Mäkelän ja myöhemmin tehdaspäällikkö Antti Kyröläisen – kanssa keskustellen muun muassa linjan pituudesta ja laiteyhteensopivuuksista. Kun asiat oli lopulta lyöty lukkoon, Junnikkala käynnisti tontilla rakennustyöt ja Veisto aloitti koneiden valmistuksen. Asennukset alkoivat syyskuussa 2023 ja käyttöönotto tapahtui joulukuussa etukäteen sovitun aikataulun mukaisesti. Linjan on tarkoitus toimia 100 %:lla teholla kuluvan vuoden heinäkuussa.

Maailman modernein sahalinja

Veisto Oy on vuonna 1964 perustettu suomalainen perheyhtiö, jonka tuotantolaitos sijaitsee Mäntyharjulla. Viime vuosina voimakkaasti kasvanut yritys työllistää tällä hetkellä kolmisensataa henkilöä.

Junnikkalalla on siis Veiston kanssa paljon yhteistä; kumpikin on suurin piirtein saman ikäinen kotimainen perheyhtiö, joka on kasvanut vuosikymmenten mittaan merkittäväksi toimijaksi omalla alallaan.

Veisto Oy:n tekninen johtaja Marko Järvinen kertoo seuraavaksi Oulun sahalaitoksellemme toimitetusta sahalinjasta, prosessin kulusta sekä yhteistyöstämme.

– Oulun linja edustaa ”sahatekniikan viimeisintä huutoa”. Sahaus tapahtuu kolmessa vaiheessa kolmen pääkoneyksikön voimin, optimointi tapahtuu alle sekunnissa ja 101-​metrisen linjan nopeus on 60–180 metriä minuutissa. Sahalinjassa on käytetty perusvarmaa tekniikkaa huomioiden Junnikkalan toivoma optiomahdollisuus DX-​yksiköiden lisäämiselle, joka mahdollistaisi läpisahauksen kahdessa vaiheessa linjanopeudella 250 metriä minuutissa. Energiatehokkuuteen olemme tehneet tuotekehitystä etenkin hydraulijärjestelmään, joka on mahdollisimman energiatehokas ja käyntiääneltään hiljainen, Järvinen sanoo

Monivuotinen prosessi

– Viimeiset pari kuukautta olemme harjoitelleet sahaamista ja yhteen sovitelleet eri toimittajien laitteita. Olemme myös kouluttaneet junnikkalalaisia käyttämään ja huoltamaan linjaa, jotta sen toiminta saadaan ennen tuotannon täysitehoista aloittamista mahdollisimman hyvälle tasolle – ja turhat laiterikot vältetään, Järvinen kertoo.

– Meille on tulossa hieno sahalinja ja odottelemme innolla sen valmistumista. Emme ole vielä päässeet testaamaan ihan kaikkia variaatioita ja muitakin haasteita on varmasti edessä, mutta uskon että Veiston kanssa yhteen hiileen puhaltamalla mahdollisiin ongelmatilanteisiin löytyy kyllä aina ratkaisu, tehdaspäällikkö Kyröläinen toteaa.

Veistolla Oulun projekti on työllistänyt niin myyntiä, suunnitteluosastoa kuin tuotantoakin. Kenttäasennuksessa Veiston henkilökuntaa ja heidän alihankkijoitaan on ollut yhtä aikaa töissä enimmillään kolmisenkymmentä ja nyt käyttöönottovaiheessa veistolaisia on paikalla vielä 1–5 henkeä lähinnä koulutustehtävissä. Myös Junnikkalaa projekti on työllistänyt laajalla rintamalla; tuotannonsuunnittelua, operatiivista johtoa, operaattoreita ja kunnossapitoa.

Pitkä ja sujuva yhteistyö

– Junnikkalalla on hyvä porukka ja realistiset tavoitteet. Toiminta on ollut heidän puoleltaan suunnitelmallista ja hyvin johdettua, siksi yhteistyö onkin sujunut tosi hyvin ja ilman isompia yllätyksiä. Projektipäällikkömme on kiittelyt erityisesti Junnikkalan toimintaa kriittisimmän vaiheen eli asennusten aikana, jolloin yritys piti tiukasti kiinni aikatauluista ja mahdollisti kaikille tehokkaan ja turvallisen työskentelyn.  Yhteistyö asiakkaidemme kanssa jatkuu aina laitteidemme koko 25–30-vuotisen käyttöiän ajan, jolloin muun muassa kehittelemme ja päivitämme uusia toimintoja olemassa oleviin linjoihin. Näin ne pysyvät korkeimmalla teknologiatasolla vuosikymmeniä, Järvinen kertoo.

Myös Kyröläinen on ollut erittäin tyytyväinen yhteistyöhön.

– Veistolta on ollut koko ajan paikalla riittävästi osaavaa henkilökuntaa. Yritykseltä on myös löytynyt joustoa ja pitkää pinnaa muiden laitetoimittajien suhteen, joita on jouduttu välillä hieman odottelemaan. Yhteistyömme jatkuu muun muassa kapasiteetin saavuttamisen ja ylläpitämisen sekä takuuhuoltojen ja ‑tarkastusten merkeissä.

Lue myös nämä: