Update cookies preferences

Kotimainen perheyritys kasvaa kestävästi

21.4.2023

Junnikkalan ”Growing Strong” ‑slogan on kaksimerkityksinen. Yrityksen jalostama havupuuaines on todennäköisesti maailman lujinta, sillä Euroopan havumetsäalueen pitkien ja kylmien talvien sekä lyhyiden, valoisien kesien ansiosta männyt ja kuuset kasvavat hitaasti erittäin vahvoiksi sekä kestäviksi.  Lisäksi Junnikkala on yrityksenä hieman kuin erinomainen raaka-​aineensa; pohjoisessa pitkään kasvanut ja kokemusten karaisema. Tässä artikkelissa Junnikkalan uusi metsäasiantuntija Henri Ylikörkkö kertoo hieman työstään vahvasti kasvavassa, kotimaisessa perheyrityksessä.

Junnikkalan toiminnalle on aina ollut luonteenomaista rohkeus ja innovatiivisuus sekä niihin liittyvät mittavat investoinnit. Nämä ominaisuudet ovat myös vahvan kasvun edellytyksiä.

– Olen ollut vasta muutaman kuukauden talossa, mutta kyllä ”Growing Strong”-henki on täällä ollut jo helppo havaita. Oulun sahahanke uusine ostoalueineen – johon oma rekrytointinikin liittyy – on siitä tietysti tuorein ja näkyvin esimerkki. Se näkyy myös freesinä tekemisen meininkinä ja asioihin panostamisena. Yritystä halutaan selvästi kehittää määrätietoisesti, katse vahvasti tulevaisuudessa.

Henri Ylikörkkö, Junnikkalan metsäasiantuntija

Ylikörkkö on tyytyväinen saadessaan työskennellä kotimaisessa perheyrityksessä, jonka omistus on paikallisissa käsissä ja toiminta kaikin puolin inhimillistä sekä maanläheistä. Hän arvostaa myös Junnikkalan pitkää historiaa.

– Yli kuusikymppinen yritys alkaa olla harvinaisuus – etenkin meidän alallamme. Olen huomannut sukupolvelta toiselle siirtyneen tietotaidon näkyvän Junnikkalan arjessa muun muassa monipuolisena osaamisena sekä hioutuneina toimintatapoina.

Henri Ylikörkkö, Junnikkalan metsäasiantuntija

Alalle tultuaan Ylikörkkö oli aluksi metsäyhtiön puunkorjuussa työnjohtajana. Junnikkalalle hän tuli metsänhoitoyhdistyksestä, oltuaan siellä nelisen vuotta metsäneuvojana ja korjuuesimiehenä. Ylikörkkö teki tuolloin kauppaa kaikkien puunostajien kanssa, joten hän tunsi Junnikkalan hyvin aloittaessaan yrityksessä metsäasiantuntijana. Ylikörkkö tiesi Junnikkalan olevan yksi isoimmista sahayhtiöistä, vahva sahapuunostaja sekä hyvä ja luotettava kauppakumppani.

– Tiesin Junnikkalan olevan myös haluttu työnantaja metsäalalla. Olikin siis hienoa päästä tänne töihin. Hommat ovat lähteneet hyvin käyntiin, työilmapiiri on hyvä sekä rento ja työporukka tosi mukavaa. Positiivinen ennakkokäsitykseni Junnikkalasta on vain vahvistunut.

Henri Ylikörkkö, Junnikkalan metsäasiantuntija

Laaja ostoalue

Ylikörkön ostoalue on yksi Junnikkalan laajimmista ja muodostuu yhdeksästä pohjoisen kunnasta. Hänen vastuullaan on Junnikkalan vanhoista alueista Haukipudas, Yli-​Ii ja Ii. Lisäksi hän on alkanut viritellä kokonaan uutta ostotoimintaa Lounais-​Lappiin Simon, Kemin, Tornion, Keminmaan, Tervolan ja Ylitornion alueille.

– Uusiin alueisiin tutustuminen vie aina oman aikansa – varsinkin Lapin suunnalla. On selvitettävä muun muassa minkälaista maastoa, metsää, tiestöä ja metsänomistajaa alueilta löytyy. Vanhoilla ostoalueilla toiminta on saatu kuitenkin mukavasti liikkeelle ja Lapissakin puunosto on jo käynnistetty. Ensimmäiset kuukaudet ovat kuluneet myös yhteistyökumppaneita, metsänhoitoyhdistyksiä ja muita toimijoita kontaktoidessa sekä uuteen työnantajani toimintatapoihin tutustuessa, Ylikörkkö toteaa ja jatkaa:

– Laaja ostoalue tarkoittaa myös pitkiä automatkoja; Lapin alueelle pitää lähteä ajelemaan Oulusta jo aikaisin aamulla ja työpäivät saattavat välillä venyä. No, meillä on onneksi tuliterät Volvot Junnikkalan puolesta työautoina, joten niillä kyllä kelpaa huristella…

Rauhoittumisen paikka

Ylikörkkö pitää itseään rauhallisena ja maanläheisenä kaverina, ongelmanratkaisijana sekä kaikkien kanssa toimeen tulevana, jotka kaikki ovat varsin hyödyllisiä ominaisuuksia metsäasiantuntijalle.

– Parasta työssäni on tekemisen vapaus sekä luonnossa liikkuminen. Metsä on minulle myös rauhoittumisen paikka, joten siellä tulee vietettyä vapaa-​aikaakin; kalastaen, pienriistaa metsästäen, pyöräillen ja koirien kanssa lenkkeillen. Keväisin on aina edessä iso polttopuu-​urakka ja kesäisin vietän aikaa myös kasvimaallani, Ylikörkkö toteaa lopuksi.

Tässä sarjassa tutustutaan Junnikkalan uusiin metsäasiantuntijoihin ja ostoalueisiin sekä yritykseen ja sen toimintaperiaatteisiin.

Lue myös nämä: