Metsäasiantuntija on ensisijaisesti asiakaspalvelija

23.1.2024

Junnikkalan uusia metsäasiantuntijoita ja heidän ostoalueitaan esittelevän 4‑osaisen artikkelisarjan viimeisessä osassa tutustumme Samuli Ingetiin sekä hänen työhönsä.

– Ostoalueeni käsittää Taivalkosken, Ranuan sekä Pudasjärven itäosat ja Puolangan pohjoisosat, joista Taivalkoski on seutuna itselleni läheisin – olenhan asunut siellä koko ikäni. Ennen Junnikkalalle tuloani tein kolmisen vuotta puunhankintaa Puolangan alueella ja Pudasjärven seutu tuli tutuksi jo nuoruudessani liikuttuani siellä paljon isäni mukana, Inget kertoo.

Hän kiinnostui avoimesta olevasta metsäasiantuntijan työpaikasta kuultuaan yrityksestä vuosien mittaan paljon hyvää Junnikkalalla työskentelevältä kaveriltaan. Työpaikanvaihdosta harkitessaan Inget hyödynsi mahdollisuutta kysellä tältä vielä lisätietoja ja hakupäätös oli lopulta helppo tehdä.

– Kaverini kertoi muun muassa, että Junnikkalalla on tosi kova tekemisen meininki sekä hyvä työporukka ja yhteishenki. Lisäksi yritys kuulemma pitää henkilöstöstään hyvää huolta ja työkulttuuri on kaikin puolin korkealla tasolla. Ensimmäisten kuukausieni aikana olen huomannut ennakkokäsitykseni pitäneen paikkansa – ja odotukseni ovat monilta osin jopa ylittyneet, toteaa Inget tyytyväisenä.

Sopivassa suhteessa toimisto- ja maastotyötä

Ingetin työ on hänen mielestään ensisijaisesti asiakkaiden palvelemista. Siksi metsäasiantuntijalta vaaditaankin sosiaalista lahjakkuutta sekä hyviä asiakaspalvelutaitoja.

– On mukavaa olla asiakkaiden kanssa tekemisissä niin puhelimessa, metsässä kuin vaikkapa kahvipöydässäkin. Ihmisten kanssa on mielenkiintoista toimia ja kanssakäyminen on tosi palkitsevaa. Tarkoituksenamme on luoda pitkäaikaisia kumppanuuksia ja asiakassuhteita eikä ainoastaan pyrkiä tekemään yhdet kaupat hinnalla millä hyvänsä. Asiakassuhde muodostuu usein henkilökohtaiseksi – ja myös säilyy työnantajan vaihtuessa.

Samuli Inget, Junnikkalan metsäasiantuntija

Ingetin työ jakautuu puoliksi toimisto- ja maastotyöhön. Ensin mainittu sisältää muun muassa tarjouspyyntöihin, puhelimeen ja viesteihin vastaamista sekä jonkin verran asiakashankintaa. Maastossa tehdään puustoa koskevat arviot sekä käydään katsomassa varastopaikat ja kuljetuskelpoisuudet eli teiden kunnot. Loppumatkat kohteisiin kuljetaan kesällä kävellen ja talvisin suksilla, jolloin työpäivä saattaa sisältää useita kilometrejä metsäsuksilla hiihtoa. Metsäasiantuntijan työssä vaaditaankin hyvää fyysistä kuntoa, jota Inget ylläpitää suosimalla terveellisiä elämäntapoja ja harrastamalla monipuolista vapaa-​ajanliikuntaa.

– Kun olen saanut asiakkaaseen yhteyden ja hänellä on meitä kiinnostavaa metsää, lähden tutustumaan kohteeseen joko yhdessä asiakkaan kanssa – mikä on paras vaihtoehto – tai yksin asiakaan antamien tietojen ja karttojen avulla. Jos kohde on tarpeisiimme sopiva, teen metsänomistajalle tarjouksen metsän käytöstä, Inget sanoo.

Tarjouksen johtaessa kauppoihin on vuorossa siihen liittyvät toimenpiteet. Metsänkäyttöilmoituksella tiedotetaan Suomen metsäkeskusta tulevista metsänkäytön toimenpiteistä. Ilmoitus tulee toimittaa viimeistään 10 vuorokautta ja aikaisintaan kolme vuotta ennen hakkuun alkua ja se tehdään joko metsänomistajan kanssa yhdessä tai metsäasiantuntija lähettää sen suoraan metsäjärjestelmästä.

Seuraavaksi kuunnellaan myyjän mahdolliset toiveet korjuuaikataulusta ja välitetään ne hakkuutuksia ja kuljetuksia hoitaville operaatiotoimihenkilöille. Lopuksi metsänomistajalle toimitetaan puukauppamaksut sekä mittaustodistus, josta käy ilmi muun muassa tiedot hakkuiden toteutumisesta sekä puu- ja rahamäärät.

– Parasta työssäni on vapaus määritellä itse työviikkoni kulku. Minulle on tärkeää myös se, että arki sisältää sopivassa suhteessa maasto- ja toimistotyötä. Näin mieleni pysyy virkeänä ja jaksan vapaa-​ajallakin suunnata luontoon kalastamaan, metsästämään, retkeilemään, marjastamaan ja talvella hiihtämään ladulla tai metsäsuksilla. Metsän merkitys on aina ollut itselleni valtava – jopa elinehto, toteaa Inget lopuksi.

Tässä sarjassa tutustutaan Junnikkalan uusiin metsäasiantuntijoihin ja ostoalueisiin sekä yritykseen ja sen toimintaperiaatteisiin.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 16.5.2023 Junnikkalan verkkosivuilla.

Lue myös nämä: