Update cookies preferences

Junnikkala x Nordautomation

30.1.2024

Tuhansia konepajatunteja takana

Junnikkalan Oulun sahan tukkilajittelu on ollut toiminnassa jo marraskuusta 2023 lähtien. Reilussa parissa kuukaudessa tukkien lajittelussa ollaan päästy jo hyvään vauhtiin.  Tukit matkaavat tukkilajittelun läpi 200 metriä /​ minuutissa.

82-​lokeroisen tukkilajitteluradan Junnikkalalle toimitti kristiinankaupunkilainen Nordautomation Oy, joka valmistaa tukinkäsittelylaitteita sahateollisuuden tarpeisiin.

”Projekti eteni osaltamme hyvin aikataulussa ja sitä jopa aikaistettiin Junnikkalan toiveista. Sanoisin, että tämä suuren kapasiteetin moderni laitos on niin sanotusti projektien parhaimmistoa ja meidän vahvaa osaamistamme. On todella hienoa ja jopa kunnia-​asia olla mukana rakentamassa täysin uutta greenfield-​projektia”

Nordautomationin projektipäällikkö Tuomas Haapa-​aho

Junnikkalan projektipäällikkönä toimiva Timo Mäkelä sanoo näkevänsä koko toimituksesta, että lajittelulinja on Nordautomation ydinosaamista.

”Kaikki toimituksessa on mennyt sovitun aikataulun mukaan ja ylösajokin tapahtui suunnitellusti. Projektin vetäminen on ollut Nordin puolelta ammattitaitoista”, Mäkelä kertoo.

Ketteryys helpottaa projektin läpivientiä

Uuden lajitteluradan tukkipöydät ovat pitkät ja lay out on tarkkaan suunniteltu.

”Tukkilajittelu sovitetaan aina asiakkaan tilaan ja tarpeisiin. Ainuttakaan samanlaista projektia ei olla vuosien varrella tehty, sillä niissä on aina erityispiirteitä”, Haapa-​aho täsmentää.

Junnikkalan projektinjohdon kanssa Haapa-​aho kertoo olleen alusta saakka avoin ja toimiva yhteys. Vaikeatkin asiat on saatu hyvässä hengessä keskusteltua läpi.

”Junnikkala on sopivan ketterä yritys ja projektia on helpottanut selkeät vastuuhenkilöt, jotka pystyvät tekemään nopeastikin päätöksiä.”

Mäkelä kertoo yhteistyön sujuneen myös Junnikkalan näkökulmasta hyvin sekä tässä projektissa että aiemmin muillakin tehtailla.

”Lähitulevaisuudessa teemme kapasiteetin testiajon. Huoltokoulutukset käytiinkin läpi jo käyttöönoton yhteydessä. Luotamme myös Nordautomationin hyvin testattuun etätukeen jatkossa.”

Puoli miljoonaa kiloa terästä ja tuhansia konepajatunteja

Isot kokonaisuudet eivät rakennu hetkessä ja se näkyy myös tehdyissä konepajatunneissa. Haapa-​aho kertoo ennen tukkilajitteluradan asennusta takana olevan jopa yli 10 000 tuntia valmistusaikaa konepajoilla. Sahalle laitteet toimitetaan mahdollisimman isoina kokonaisuuksina asennustyön nopeuttamiseksi. Valtaosa laitteista koeajetaan tuotannossa jo ennen kuljetusta sahalle, jotta toimivuus saadaan varmistettua.  

Lue myös nämä: