Update cookies preferences

Vastuullista puukauppaa

12.7.2023

Vankan kokemuksen omaava Junnikkalan metsäosasto huolehtii sekä tukkipuun ostosta, että kuljetuksista. Metsäosaston tehtäviin kuuluvat myös vastuu ostettavan puun laadusta sekä määrästä, eli käytännössä he huolehtivat siitä, että Junnikkalan toimintavarmuus pysyy optimaalisella tasolla. Tukkipuun osto tapahtuu aina metsäsertifioinnin edellyttämän kestävän kehityksen periaatteen mukaisesti. Asiansa osaavat, luotettavat ja metsänomistajien näkökannan huomioivat Junnikkalan metsäasiantuntijat varmistavat onnistuneet puukaupat – puolin ja toisin.

Tässä artikkelissa metsäosaston seniori ja uusin tulokas kertovat tarkemmin työstään Junnikkalalla.

Puukaupan asiantuntijat

Metsäasiantuntijat Risto Härö (kuvassa vasemmalla) ja Petri Tiitto (kuvassa oikealla) ostavat tukkipuuta nimetyiltä toiminta-​alueiltaan. Risto toimii Oulaisten alueella ja Petri puolestaan Kannus-​Kälviä-​Ullava-​Lohtaja-​akselilla.

Risto on pitkän linjan junnikkalalainen. Hän aloitti Junnikkalalla elokuussa 2000, työvuosia on siis kertynyt kunnioitettavat reilut parikymmentä vuotta. Ennen Junnikkalaa hän työskenteli Oulaisissa Pyyn Sahan hankintapuolella 12 vuoden ajan. Pitkän linjan kokemusta ja näkemystä todellakin löytyy!

Eikä siinä kyllin, metsurin hommatkin tulivat tutuksi armeijavuosien jälkeen.

Metsä on aina, kuin kotiin palaisi.

Petri Tiitto

Petri puolestaan uusimpana tulokkaana aloitti junnikkalalaisena joulukuussa 2021. Ennen tätä hän työskenteli Keskipohjalla Lohtajalla metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntijana kymmenen vuoden ajan. Uusimmalla tulokkaallakin on näin ollen kokemusta ja osaamista roppakaupalla. Petri kertookin, että metsä on ollut mukana hänen elämässään jollakin tapaa aina. Puukauppa on tuttua hommaa jo lapsuudesta lähtien, omena ei näemmä kauas puusta putoa, sillä Petrin isäkin työskenteli sahateollisuudessa, Haapajärven sahalla kunnossapidon- ja sahauksen työnjohtajana. Petri sanookin, että hänelle metsä on aina, kuin kotiin palaisi.

Tuottoa ja luottoa

Sanotaan, että suomi elää metsästä. Tämä on aihe, josta Risto syttyy. Hän nostaa esiin taimikonhoidon tärkeyden jokaiselle metsänomistajalle. Selvästi asia, josta Riston kanssa voisi keskustella tuntikausia. Hän painottaa voimakkaasti sitä, että maksimaalisen tuoton varmistamisen lähtökohta on aina huolella ja oikea-​aikaisesti tehty taimikonhoito. Risto kertoo Suomessa olevan valtava määrä metsien hoitovelkaa — lähes miljoonan hehtaarin verran.

Taimikon niin sanottu varhaisperkaus tulisi aina tehdä siinä vaiheessa, kun se on noin metrin korkuinen. Seuraava kerran perkaus tulee tehdä, kun taimikko on saavuttanut suurin piirtein viiden metrin korkeuden. Näillä keinoin varmistetaan metsän tuotto. Metsänhoito takaa kunnollisen kasvun ja sen, että myyntivaiheessa puunkorjuu on toteutettavissa tehokkaasti. Hyvänä vertauksena Risto käyttää porkkanamaata. Jos perkaat ja harvennat, saat isoja porkkanoita, jos et, saat kitukasvuisia ja pieniä porkkanoita. Totta.

Tuoton lisäksi tarvitaan luottoa. Moni metsänomistaja onkin käynyt kauppaa jo useampaan otteeseen Riston kanssa. Matkan varrella monen metsänomistajan koko muukin perhe on ehtinyt tulla varsin tutuksi. Tämä tietysti edellyttää sitä, että kaikki on aikaisempien puukauppojen yhteydessä sujunut metsänomistajan odotusten ja suunnitelmien mukaisesti. Tutulle ja luotettavalla junnikkalalaiselle on helppo soittaa.

Petri puolestaan kertoo, että jo ennen Junnikkalan palvelukseen siirtymistä hän on kokenut Junnikkalan luotettavana ja laadukkaana puukaupan toimijana. ”Homma toimi aina”, hän toteaa painokkaasti.

Luottoa löytyy – puolin ja toisin. Vapaasti saan itse määritellä päivät ja viikot.

Risto Härö

Rennosti, mutta tosissaan

Petri kertoo, että menneet kuukaudet ovat tuntuneet suorastaan erinomaisilta. Asiallista porukkaa, puitteet ovat hyvässä kunnossa ja työilmapiiri hyvä. Petrin mielestä hienoa on se, että homma toimii ja töitä tehdään ilman turhaa hampaiden kiristystä. Hän sanoo, että on ollut kiva huomata, miten töitä voidaan tehdä rennosti, mutta silti tosissaan. Lisäksi hän kertoo huomanneensa, että vastuuta on ja sitä myös annetaan. Petri näkee tulevaisuuden valoisana – Suunta on hyvä, toteaa Petri.

Riston kokemusvuodet kattavat sekä edellisen että nyt johdossa olevan uuden sukupolven toimintatavat. Uusi sukupolvi on tuonut uusia ajatuksia ja uutta suuntaa, asioita tehdään uudella tavalla. Hän kokee Junnikkalan hyväksi työnantajaksi ja painottaa sitä, että samassa veneessä ollaan.

Kun työnantajalle menee hyvin, niin myös työntekijöillä menee hyvin. Ja päinvastoin. Junnikkalan koulutusmyönteisyys saa häneltä myös kehuja. Hyödyllisiä ja hyviä koulutuksia on näihin vuosiin Riston kertoman mukaan mahtunut kymmenittäin.

Vapaa-​ajalla rentoudutaan

Petrin vapaa-​aika kuluu useimmiten luonnon helmassa metsästyksen ja kalastuksen parissa.

Risto tunnustaa olevansa mökkihöperö, minkä lisäksi metsästys on pitkäaikainen harrastus.

Mitä metsä sinulle merkitsee?

Metsä ja luonto liittyvät Petrin vapaa-​aikaan vahvasti, kuten edellä mainituista vapaa-​ajan rentoutumistavoista voidaankin jo päätellä. Kuten aikaisemminkin tuli jo todettua, metsä on kulkenut jollakin tapaa hänen elämässään mukana aina.  Petri toteaakin, että puuta ja metsää on aina ollut hänen kengissään enemmän tai vähemmän.

Ristolle metsät ovat läsnä sekä työssä että vapaa-​ajalla. Omaa metsääkin on ja sitä hoidetaan juuri, kuten hän itse opettaa. Lähiopetusta saa oma poika, hänelle Risto pyrkii siirtämään vuosien myötä kertyneen tietotaidon hyvästä ja tuottavasta metsänhoidosta.


Lue myös nämä: