Pitkäaikainen paikallinen kumppanuus

27.6.2023

Kalajokisen Veljekset Nikunen Oy:n Jari Nikunen kertoo tässä kumppanuustarinassa yrityksensä yhteistyöstä Junnikkala Oy:n kanssa.

– Isäni ja setäni perustivat firmamme 1950-​luvun lopussa – yrityksemme on siis lähes saman ikäinen kuin Junnikkala. Olemme aina pääasiallisesti kuljettaneet pyöreää puuta. Yhtiömuoto muuttui nykyiseksi – Veljekset Nikunen Oy:ksi – vuonna 1976, jolloin ajoimme Veitsiluodolle kahdella autolla. Vuonna 1989 Toivo-​setä jäi eläkkeelle ja muutti Tenojokivarteen lohenpyytäjäksi. Ostin tuolloin hänen osakkeensa yhdessä velipojan kanssa ja ryhdyimme vuorostamme yrittäjiksi. Vuosituhannen vaihteessa isäukkomme eläköityi, päätimme yhteistyön Stora Ensoksi fuusioituneen Veitsiluodon kanssa sekä vähensimme kalustoa – ja samoihin aikoihin Junnikkalan ajot tulivat mukaan kuvioihin heidän laajentaessaan toimintaansa, Jari Nikunen tiivistää yrityksen lähes 65-​vuotisen historian.

Hedelmällistä yhteistyötä

Koko 2000-​luvun Veljekset Nikunen Oy on päätyönään ruokkinut Junnikkalan sahoja; aluksi kuljettaen isoa tukkia Kalajoelle ja myöhemmin myös pienempää Oulaisiin. Kuitupuutakin yrityksen tukkirekat ovat ajaneet junaan koko ajan. 2000-​luvun ensimmäiset vuosikymmenet kuljetukset hoidettiin yhdellä autolla, tällä hetkellä kahdella.

– Yhteistyö on toiminut hienosti, mikä on mielestäni edellytys pitkälle kumppanuudelle. Yrittäjyyteni alkuaikoina ajoimme niin sanotuille ”integraateille” – vanhalle Veitsiluodolle sekä Ensolle – ja myöhemmin muillekin isoille asiakkaille. Sahan kanssa yhteistyö on kuitenkin ollut mielestäni kaikista hedelmällisintä. Junnikkala on meille asiakkaana juuri sopivan kokoinen; iso, muttei liian iso. Paikallisina toimijoina kummatkin yritykset haluavat toimia todella avoimesti ja vastuullisesti – olemme ikään kuin yhteisen asian äärellä. Myös sillä, että kummallakin osapuolelle on ”kasvot” on iso merkitys yleiseen henkeen ja ilmapiiriin, Nikunen sanoo.

Vahva usko tulevaisuuteen

Nikunen on 53-​vuotiaana, toisen polven yrittäjänä ja nuoresta pitäen mukana olleena nähnyt alalla monenlaisia aikoja. Hän on ilokseen huomannut isojen toimijoiden – Junnikkala mukaan lukien – alkaneen investoida pohjoiseen Suomeen. Nikunen uskookin töiden jatkossa mieluummin lisääntyvän kuin vähenevään. Suurimpana haasteena hän näkee ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden.

– Lähitulevaisuudessa yrityksessämme on jälleen edessä sukupolvenvaihdos. Uskon vahvasti, että kumppanuus Junnikkalan kanssa jatkuu tämänhetkisen 3. sukupolven sisäänajon jälkeenkin. Ja jos itse en olisi nykytilanteeseemme todella tyytyväinen, niin tuskin kannustaisin omia poikiani jatkamaan, Nikunen toteaa naurahtaen.

Oulun sahahankkeen vaikutusta yhteistyöhön Nikunen pohti Junnikkalan kanssa hyvässä hengessä.

– Täytyy nostaa junnikkalalaisille hattua, miten hienosti he asian hoitivat. Informoituaan meitä hyvissä ajoin Oulun hankkeesta kävimme Junnikkalan kanssa avoimia ja rakentavia keskusteluja, joissa kartoitettiin halukkuuttamme lisätä kalustoa ja hoitaa myös Oulun kuljetuksia. Harkittuamme asiaa päätimme kuitenkin jatkaa nykyisellä kalustolla täällä Kalajoen seudulla, jossa meidän on helpompi toimia.

Nikusen mukaan pohjoisesta on aikaisemmin tuotu puuta Junnikkalan sahoille, mutta Oulun tuotantolaitoksen valmistuttua puuta tulee ohjautumaan ”välimaastosta” sinne – ja vastaavasti Junnikkala lisää ajoja vanhalla kotoalueellaan.

– Vaikka emme ole halukkaita siirtämään yrityksemme tukikohtaa muualle, olemme valmiit lisäämään kalustoa, mikäli toiminta-​alueellamme puumäärät lisääntyvät, toteaa Nikunen lopuksi.

Lue myös nämä: