Metsänomistajalla ja Junnikkalalla on yhteinen intressi saada tukkipuun arvokkain osuus tarkasti talteen. Tukin ja kuidun hintaero saattaa nimittäin olla lähes kolminkertainen tukin eduksi. Metsänomistajan kannattaakin kiinnittää huomiota hintojen lisäksi myös tukin mittoihin; kallein yksikköhinta ei välttämättä tuo parasta tuottoa. Junnikkalalle myydessään metsänomistaja voi olla varma, että puun arvokkain osuus otetaan tarkasti talteen ja hän saa metsästään parhaan tuoton. Junnikkalan uusi metsäasiantuntija Mikko Korhonen kertoo seuraavaksi aiheesta hieman lisää.
– Junnikkala on pyrkinyt löytämään lyhyille, 31 dm:stä lähteville mitoilleen hyvät ja pitkäjänteiset asiakkuudet. Laajasti käytössä olevat lyhyet mittamme mahdollistavat sahapuun optimoimisen ja pitävät kuitupuun osuuden mahdollisimman pienenä. Tällä on todella suuri merkitys tukkivaltaisissa leimikoissa, joissa metsänomistaja yleensä tekee tilinsä, Korhonen toteaa.
Alla olevan esimerkkikuvan mukainen Junnikkalan katkonta tuottaa 500 m3:n mäntyvaltaisessa tukkileimikossa 10 % enemmän tukkia, mikä tarkoittaa metsän myyjälle noin 1 500 € isompaa puukauppatiliä.
– Kun sahattava puu on saatu tarkasti talteen, menee loppuosa puusta kuiduksi tai energiapuuksi. Latvojen ja oksien poiskerääminen helpottaa jatkossa metsän uudistamistoimenpiteitä sekä tuo metsänomistajalle hieman lisätuloa. Suurin osa tästä hakkuutähteestä myydään ulkoisille asiakkaille ja loput käytetään polttoaineena Junnikkalan omissa laitoksissa, Korhonen kertoo.
Sahalla tukista jää yli muun muassa kuoriainesta, josta iso osa hyödynnetään Junnikkalan omilla käyttöpaikoilla energiajakeina. Vuoden lopulla valmistuvalla Oulun laitoksella syntyvät sivutuotteet toimitetaan lähistöllä sijaitsevaan energialaitokseen poltettavaksi.
Pitkä ja monipuolinen kokemus
– Itselläni on pitkä ja monipuolinen metsäalan kokemus. Urani alussa olin viitisen vuotta metsäkoneen kuljettajana, jolloin opin paljon oikeanlaisesta katkonnasta ja sen merkityksestä. Sen jälkeen työskentelin 15 vuotta erilaisissa puunhankinnan tehtävissä, joissa tuli tutuksi koko hankintaketju kannolta loppukäyttäjälle. Vaikka toiminkin tuolloin pääasiassa energiapuun parissa, tein yhteistyötä myös Junnikkalan kanssa – ja yrityksestä syntyi todella positiivinen mielikuva. Pystykauppaakin olen tehnyt useamman vuoden ajan. Sekä puunosto että alueeni – Oulu, Kiiminki, Ylikiiminki ja Pudasjärven länsiosat – ovatkin minulle jo valmiiksi tuttuja entisen työni kautta.
Mikko Korhonen, Junnikkalan metsäasiantuntija
Puun ostamisessa Korhosta on aina kiehtonut itse kaupanteko sekä mahdollisuus olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa. Metsäasiantuntijan työ on hänen mielestään myös sopiva sekoitus toimistohommia ja luonnossa liikkumista. Työn ulkopuolella metsä tarjoaa Korhoselle paikan rauhoittumiselle ja rentoutumiselle.
– Vietän mielelläni vapaa-aikaanikin luonnossa muun muassa monipuolisesti liikkuen ja kesämökillä touhuillen. Metsästysharrastustani olen pienten lasten isänä joutunut hieman rajoittamaan, mutta enköhän pääse sitä pikapuoliin jatkamaan. Lasten kanssa tulee varmasti jatkossa tehtyä pieniä luontoretkiäkin, Korhonen sanoo ja jatkaa:
– Ensimmäiset kuukaudet uuden työnantajani leivissä ovat menneet lähinnä ostoalueisiin, Junnikkalan toimintatapoihin sekä uuteen metsäjärjestelmään tutustuessa. Startti on ollut kaikin puolin positiivinen; porukka on tosi mukavaa, työilmapiiri erinomainen ja yhteistyö sujunut hyvin.
Mikko Korhonen, Junnikkalan metsäasiantuntija
Kehittymisen ja kehittämisen paikka
Korhonen on huomannut Junnikkalan yrityskulttuurissa vahvan kehittymishalukkuuden – piirteen, jonka tunnistaa itsessäänkin. Korhonen kokee uuden työtehtävänsä Junnikkalalla erinomaisena mahdollisuutena kehittää oman osaamistaan sekä löytää työhön hieman erilainen näkökulman järeämmän puun oston kautta.
– Oulun sahalaitoksen rakennusprosessiakin on ollut mielenkiintoista seurata – ja sitä kauttahan pääsen myös kehittämään puunhankintaa uusilla alueilla. Haluan viedä Junnikkalan positiivista henkeä eteenpäin metsänomistajien ja yhteistyökumppaneiden parissa. Suoritin pari vuotta sitten metsätalousinsinöörin ylemmän AMK-tutkinnon ja opiskelussa tuli esiin muun muassa metsien käytön monipuolistuminen sekä pyrkimys yhteensovittaa erilaisia tarpeita. Nämä ovat mielenkiintoisia aiheita myös metsänomistajien kanssa käytäville keskusteluille, jotka saattavat mahdollistaa uudenlaisten ratkaisujen löytymisen. On tosi tärkeää pysyä kehityksessä mukana – tai olla mieluummin edelläkävijänä – sekä pyrkiä ajattelemaan asioista hieman eri tavalla, Korhonen toteaa lopuksi.
Tässä sarjassa tutustutaan Junnikkalan uusiin metsäasiantuntijoihin ja ostoalueisiin sekä yritykseen ja sen toimintaperiaatteisiin.