Tiistaina 11.6.2024 Kalajoella kahviteltiin puuteollisuuden ammattitutkintoon, sahateollisuuden osaamisalalle valmistuneiden kunniaksi. Opinnot aloitti yhteensä 12 henkilöä, joista lopulta yhdeksän eteni tutkintotodistukseen saakka. Valmistuneet saavat Junnikkalalta ammattitutkintopalkkion (300 euroa) ja lisäksi he voivat hakea reilun 400 euron arvoista ammattitutkintostipendiä Työllisyysrahastosta. Myös Puumiehet ry muisti kahta hyvin ansioitunutta opiskelijaa 300 euron stipendillä.
Jyrki Seppälä ja henkilöstöpäällikkö Johanna Ala-Pöntiö jakoivat kunniakirjat ja pienet lahjat valmistuneille.
Vuoden 2023 alussa ryhmä aloitti opintonsa ja puolitoista vuotta myöhemmin tutkinto oli paketissa. Opiskelemaan halukkaita työntekijöitä olisi ollut enemmänkin, mutta valinta osui niihin, joilla oli takanaan jo useampia työvuosia. Lopulta ryhmä jakautui varsin tasaisesti eri toimipisteiden välillä: neljä opiskelijaa jatkojalostuksesta, neljä Kalajoen sahalta ja neljä Oulaisten sahalta.
Opiskelijoiden teoriakoulutuksesta vastasi OSAO:n Jari Ruutikainen, jolla on vuosien kokemus puuteollisuuden alasta.
‒ Oli hieno seurata, kuinka opiskeluiden aikana tapahtui valtavia loikkia oppimisessa. Opiskelijat tekivät hienon työn ja minustakin tuntuu, että olen antanut kaikkeni. Valtava kiitos koko organisaatiolle, Jari kiitteli.
‒ Kiitos, että teitä on kiinnostanut opiskella eteenpäin. Työntekijöiden ammattitaidon ylläpitäminen ja parantaminen on meille tärkeää. Sahateollisuuden osaamistarpeisiin tähtäävät koulutukset on ajettu Suomessa alas, joten vastuu kouluttamisesta on jäänyt työnantajan harteille, kommentoi valmistuneita onnittelemaan tullut toimitusjohtaja Kalle Junnikkala.
Työnjohto otti vastaan opiskelijoiden tekemiä näyttöjä, jotka koostuivat sekä kirjallisesta osiosta että työpisteessä tehtävästä työnäytöstä. Välillä työvuoroissa oli jonkin verran sumplimista pekkasten ja sairauslomien takia, mutta aina kaikki lopulta järjestyi, Junnikkalan jatkojalostuksen tehdaspäällikkö Jyrki Seppälä kertoo.
‒ Hienoa, että työnantaja mahdollisti tämän oppimispolun, ja opiskelijat sitoutuivat tutkinnon suorittamiseen. Olkaa ylpeitä ammattiosaamisestanne! Jyrki muistutti.
Opiskelijat totesivat porukan yhteishengen olleen hyvä heti alusta lähtien. Teoriapäiviä kertyi 1–2 kuukaudessa ja niiden lisäksi harjoitteluita suoritettiin sahan ja jalostuksen eri työpisteissä. Lisäksi opiskelijat kävivät mieleenpainuvalla opintoretkellä tutustumassa pyhäntäläiseen LapWall Oyj:hin sekä Junnikkalan Oulun juuri käynnistyneeseen sahaan.
‒ Tämä oli avartava kokemus. Matkan varrella oppi paljon asioita oman työpisteen ulkopuoleltakin, kommentoi yksi valmistuneista.