Update cookies preferences

Uuden sahalaitoksen avajaisia vietettiin juhlavissa merkeissä

2.5.2024

Torstaina 18. huhtikuuta vietettiin Oulun Laanilaan valmistuneen uuden, maailman moderneimman sahalaitoksen avajaisia. Tilaisuuteen oli kutsuttu joukko kotimaisten sidosryhmien ja yhteistyökumppaneiden edustajia, jotka ovat olleet mukana tämän merkittävän hankkeen toteuttamisessa. Avajaisten aluksi vieraat saivat tutustua uuteen sahalaitokseen, jonka jälkeen avajaisia jatkettiin juhlavin menoin.

Projekti nimeltä JOULU

Investointipäätös tehtiin veljesten Kalle ja Veli-​Matti Junnikkalan kesken joulukuussa 2021. Projektin nimenä JOULU on täydellinen. Päätös tehtiin jouluna, J kertoo Junnikkalasta, OULU oli kohde ja päätös tehtiin joulukuussa. Siinä se, projekti nimeltä JOULU! Juhannuksena 2022 veljekset tekivät ilmoituksen Junnikkalan laajentumisesta Ouluun. Samaan aikaan lyötiin lukkoon kaupat tontista ja vahvistettiin sahalinjan tilaus Veistolta. Tänään, tässä ja nyt, pari vuotta ja 90 miljoonaa euroa myöhemmin Junnikkalalla on uusi, maailman modernein sahalinja valmiina ja toiminnassa.

Kuvassa: Junnikkalan toimitusjohtaja Kalle Junnikkala ja myyntijohtaja Veli-​Matti Junnikkala

”Yhteisöllisyyden voima ja sitoutuminen projektiin ovat olleet avainasemassa uuden hienon sahalaitoksen synnyttämisessä. Aikataulu piti käytännössä minuutilleen, mistä suuri kiitos kuuluu kaikille mukana olleille tahoille ja erityisesti projektista vastanneille Mäkelän Timolle ja Kyröläisen Antille.”

Kalle Junnikkala, Junnikkalan toimitusjohtaja

Oulusta viedään vientiä

Toimitusjohtaja Kalle Junnikkala kertoi puheessaan päätöksen tehdyn hetkellä, jolloin sahatavaran kysyntä oli kasvussa ja toiminnan kannattavuuskin oli parantunut merkittävästi. Nämä yhdessä antoivat rohkeutta ja mahdollisuuden investoida. Oulu valikoitui kohteeksi melkoisen nopeasti, monestakin syystä. Oulun alue kehittyy tällä hetkellä voimakkaasti ja se tarjoaa loistavat logistiset yhteydet sataman läheisyyden ansiosta. Junnikkala keskittää suurimman osan Oulun sahan tuotannosta vientiin.

Merkittävä kriteeri oli myös sivuvirtojen hyödyntäminen mahdollisimman tehokkaasti ja paikallisesti. Yhteistyökumppaniksi löytyikin varsin nopeasti samalta alueelta Oulun Energia. Työvoiman saatavuus oli kolmas tärkeä kriteeri. Ennen Ouluun laajentumista, Junnikkalalla oli iso imagokampanja, joka osaltaan lisäsi kiinnostusta ja vahvisti työnantajamielikuvaa. Hakemuksia uusiin tehtäviin saatiin satoja.

”Kun puhutaan isoista summista, aina ne eivät hahmotu, mitä se oikeastaan tarkoittaa? Konkreettinen esimerkki siitä, mitä sahateollisuuden ja puutuotteiden viennin arvo 2,9 miljardia tarkoittaa. Olette nähneet, kun on vaikkapa kyselytunti, niin kansanedustajilla on se iso keltainen kirja kasvojen edessä, josta löytyy kaikki valtion tulo- ja menoluokat. Jos sieltä lähdetään katsomaan mitä kaikkea 2,9 miljardilla saa, niin samalla summalla saadaan koko valtakunnan poliisitoimi, varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, tuomioistuimet, kuntien sosiaali- ja terveydenhuolto ja veteraanituet. Nämä yhdessä vastaavat 2,9 miljardia euroa. Puhutaan todella merkittävistä summista, mitä tämä toimiala tuo Suomeen”.

Toimitusjohtaja Tino Aalto, Sahateollisuus ry

Suomalainen perheyritys jo kolmannessa polvessa

Junnikkala on perinteikäs sahayritys, jonka juuret ulottuvat aina vuoteen 1960. Veljekset Veli-​Matti ja Kalle ovat vieneet yritystä eteenpäin jo 25 vuotta, ja heidän intohimonsa puualaan näkyykin vahvasti koko yrityksen toiminnassa.

”Junnikkalan merkitys ja vaikutus tunnetaan täällä Pohjois-​Pohjanmaalla. Sen omistajat ovat meitä lähellä ja toimintatavat reiluja ja selkeitä. Pidän tästä syystä täysin mahdollisena, että Junnikkala saavuttaa oman tavoitteensa ollakseen paikan halutuin työpaikka”.

Kansanedustaja Janne Heikkinen (kok.)

Junnikkalassa vallitseva hyvä henki ja huolenpito työntekijöistä ovat näkyneet myös rakennusvaiheessa. Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajakin vieraillessaan Junnikkalalla oli kiinnittänyt huomiota tähän positiiviseen ilmapiiriin, joka on varmasti osaltaan luonut vankan perustan Junnikkalan menestykselle.”

Kai Merivuori

Kiitos, kiitos ja vielä kerran kiitos!

Avajaisten puheessaan toimitusjohtaja kiitti kaikkia projektissa mukana olleita. Hän korosti erityisesti saumattoman yhteistyön ja omistautumisen merkitystä, mikä mahdollisti rakennuksen valmistumisen jopa minuuttiaikataulussa. Yhteisöllisyyden voima ja sitoutuminen projektiin ovat olleet avainasemassa tämän upean sahalaitoksen synnyttämisessä.

Kiitos kaikille tilaisuuden juhlapuhujille: Kansanedustaja Janne Heikkiselle (kok.), Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jarmo J. Hussolle, Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Tino Aallolle sekä Junnikkalan tehdaspäällikkö Antti Kyröläiselle ja projektipäällikkö Timo Mäkelälle.

Kaiken kaikkiaan avajaiset olivat menestys, ja saimme tilaisuuden juhlia yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. Haluamme kiittää kaikkia työntekijöitä, yhteistyökumppaneita, alihankkijoita ja muita sidosryhmiä mukana olosta tämän hienon sahalaitoksen rakentamisessa. Yhdessä teimme sen!

”Saha, johon päästiin tänään Laanilassa tutustumaan, on yksi ei ainoastaan Suomen, vaan koko maailman moderneimmista puunjalostusteollisuuden laitoksista. Se on ylpeyden aihe meille oululaisille ja koko maakunnan näkyvyydelle ja meidän investoinneille. Valmistumisen ja tuotannon hienosäätämisen jälkeen sahatavaran tuotantokapasiteetti nousee huimiin lukemiin.

Usein kun luvuista puhutaan niin on olennaista on ymmärtää kuinka paljon on oikeastaan paljon. Vertaisin sitä niin, että tämä Junnikkalan kyky tuottaa sahatavaraa keskimäärin vastaa koko maan tuotantokapasiteetin osalta yhden kokonaisen kuukauden tuotantoa koko maassa. Se on todella paljon ja minusta se osoittaa sitä, että Junnikkala on suomalaisen sahateollisuuden lippulaiva.

Kansanedustaja Janne Heikkinen (kok.)

”Haluan tietysti kiittää perhe Junnikkalaa, Kallea erityisesti sekä sinun tiimiäsi siitä, että investointi on rohkea. Se on rohkea ja se on merkittävä, 70 uutta työpaikkaa, satoja henkilötyövuosia. Itse olen elänyt tiukassa hektisessä kvartaalitalouden ilmapiirissä ja perheyrityksen kvartaalitalous tarkoittaa yli 60-​vuotiaan Junnikkalan osalta sitä, että yrityksen kvartaali on 25 vuotta. Se on hienoa!”

Jarmo J. Husso, Oulun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

”Sahateollisuus on ensisijaisesti vientibisnestä. Sahateollisuuden tuottamilla tuotteilla käydään globaalisti kauppaa. Meidän toimialan tuotteista lähtee vientiin 70–80 %  ja vientimaita on yli 70. Junnikkala onkin todella hyvä ja konkreettinen esimerkki tällaisesta kansainvälisestä yrityksestä. Junnikkalan tavaraa lähtee yli 40 maahan.

Mikään muu teollisuudenala ei pysty päihittämään sahateollisuuden kotimaista arvonlisää, joka on suhteellisesti katsottuna suurin kaikista toimialoista, 1 euro lisää puutuotteiden vientiä suomeen lisää 81 senttiä bruttokansantuotetta, siis kasvua ja toimeliaisuutta. Jos otetaan muutamia esimerkkejä, vastaava luku on esimerkiksi selluteollisuudessa 68 senttiä, terästeollisuudessa 48 senttiä ja öljynjalostuksessa 11 senttiä. Puutuotteissa kotimainen arvonlisä on käsittämättömän korkea”.

Toimitusjohtaja Tino Aalto, Sahateollisuus ry.

Junnikkalan tehdaspäällikkö Antti Kyröläinen ja projektipäällikkö Timo Mäkelä kertoivat hankkeen toteutuksesta ja matkasta kohti valmista tuotantolaitosta.

Juhlien kutsuvieraat pääsivät tutustumaan uuteen Junnikkalan sahaan Oulun Laanilassa.

Oulun sahan avajaisiin osallistui suuri joukko yhteistyökumppaneita.

Lue myös nämä: