Update cookies preferences

Sakun toimesta lähtee Junnikkalan puuta ympäri maailmaa

27.7.2021

Nimi: Saku Tanska
Tehtävä: Ulkomaan viennin logistiikka ja lähetys
Opiskelu: Vaasan ammattikorkeakoulu, liiketaloutta ja kansainvälistä kauppaa
Junnikkala ‑kesätyökokemus: Viides kesä, alkaen vuodesta 2017

Sakulla on meneillään jo viides vuosi kesätöissä Junnikkalalla, joten häntä voidaan sanoa ”vanhaksi konkariksi”. Kesätyökokemusta Sakulle on kertynyt edellisten kesien ajalta sahan puolen tuotantotehtävissä varsin monipuolisesti. Tämän kesän työ on toimiston puolella kansainvälisissä viennin asiantuntijatehtävissä.

Saku opiskelee Vaasan ammattikorkeakoulussa liiketaloutta. Suuntautumislinjakseen hän on valinnut kansainvälisen kaupan. Kesätyö Junnikkalalla tukeekin Sakun opintoja kansainvälisen kaupan parissa sekä antaa äärettömän tärkeää käytännön kokemusta vientitehtävistä. Junnikkalan tuotannostahan peräti 60 % lähtee vientiin ympäri maailman.

Miten päädyit hakemaan Junnikkalalle kesätöihin?

Ihan aluksi isän kautta, hän on myös täällä töissä.

Kerro kesätyöstäsi Junnikkalalla.

Tehtäväni koostuvat aina konttien varaamisesta ja kuljetusten keräilystä logistiikan suunnitteluun. Toimitamme tavaraa useisiin eri satamiin mm. Kalajoelle, Kotkaan ja Haminaan. Ensimmäisessä vaiheessa tavara lähtee satamasta eteenpäin pienemmällä rahtialuksella ja ne siirretään myöhemmin isoihin valtamerialuksiin, jotka sitten lähtevät kohti lopullista määränpäätä. Suurin osa on lähtenyt Aasian suuntaan ja erityisesti Japaniin. Maakuljetuksina tavaraa lähtee suoraan täältä sahalta ympäri Eurooppaa. Mielestäni vaikeinta on ollut se, kun erilaista tavaraa lähtee jatkuvalla syötöllä eri suuntiin ja jokaisen osalta pitää pysyä kärryillä.

Miten sinut perehdytettiin työtehtäviisi?

Ensimmäisenä päivänä käytiin läpi kaikkea turvallisuuteen liittyvää, nyt kun on tuo Koronakin, mikä vaatii ihan omanlaisiaan toimia. Sitten käytiin läpi näitä minun työtehtäviä ja kerrottiin, että minkälaisia töitä minulle on ajateltu. Ensimmäiset viikot tein töitä kokeneemman työntekijän Riston kanssa ja sitä mukaa kun opin, aloin tekemään töitä itsenäisesti. Ensimmäisinä kesinä kierrettiin paljon tutustumassa eri paikkoihin, mutta tänä kesänä sitä ei tehty, kun alkaa olla jo niin tuttu tämä paikka minulle

Vastaavatko työtehtävät ennakko-​odotuksiasi?

Kyllä. Paineensietokyky on kasvanut tosi paljon. Aikataulut on tosi tiukat ja se on kyllä yllättänyt, en yhtään osannut arvata sitä, että tämä työ on näinkin hektistä. Päivät menee tosi nopeasti ja tämä on ollut ihan älyttömän mielenkiintoista. Alussa oli kyllä vaikeaakin, mutta koko ajan tässä pääsee oppimaan uusia asioita.

Mitä uutta olet oppinut Junnikkalasta yrityksenä?

Nyt olen ymmärtänyt hyvin sen, että miksi tuolla tuotannon puolella asiat tehdään juuri kuten ne tehdään. On ollut kyllä avartavaa nähdä se, että miten paljon tuotannon työ vaikuttaa tänne konttorille ja kaikkeen siihen mitä me teemme täällä.

Mikä on ollut parasta ja entä mikä tylsintä?

Tänne on aina kiva tulla, koska ilmapiiri on niin kannustava. Ei haittaa, vaikka mokaa, se korjataan ja apua saa aina. Pienet onnistumiset tuntuu tosi hienolta. Just se, kun aikataulu on tosi tiukka ja sitä ajattelee, että mitenköhän tämä onnistuu… ja sitten näkee, että onnistui ja tavara on ihan oikeassa paikassa ja ihan oikeaan aikaan. Vähän vaikea keksiä se, että mikä olisi tylsintä… Ehkä sitten se, kun pitää olla tosi paljon tietokoneella, välillä on tullut ikävä tuonne tuotannon puolelle, kun siellä sai tehdä niin paljon käsin kaikkia hommia.

Sakun terveiset kesätyöpaikan hakijoille

Suosittelisin! Kyllä se ehkä kuitenkin tämä työ, missä nyt oon, mistä olen tykännyt eniten. Tuntuu hienolta, kun on saanut niin paljon vastuuta. Junnikkala on kyllä hyvä työpaikka, jatkuvasti kehittyvä ja eteenpäin menevä. Yleisestikin sahateollisuus tuntuu olevan tällä hetkellä kovassa nosteessa ja koko alan tulevaisuus näyttää hyvältä. Nythän Junnikkala on tehnyt sen ison investoinninkin sinne Ouluun rakennettavaan uuteen sahaan. Junnikkala kehittyy yrityksenä jatkuvasti, niin kyllähän siinä silloin itsekin pääsee kehittymään mukana.

Syksyllä Saku suuntaa Vaasaan jatkamaan opintoja. Toivotamme onnea ja menestystä opintoihin, ehkä taas ensi kesänä tavataan!

Lue myös nämä: