Update cookies preferences

Työkaverit ovat rentoja ja juttu lentää!

15.7.2021

Nimi: Jasmine Ylitalo ja Oona Niemi
Tehtävä: Jatkojalostus
Oonan opintotausta: Kalajoen lukio, kolmas vuosi alkaa syksyllä 2021
Jasminen opintotausta: Hämeenlinna lyseon lukion urheilulinja, kevään 2021 abiturientti
Junnikkala ‑kesätyökokemus: Molemmilla ensimmäinen kesä

Kaverukset Jasmine ja Oona ovat ensimmäistä kertaa kesätöissä Junnikkalan sahalla. Molemmat työskentelevät jatkojalostuksessa, jossa työpäivät ovat olleet heidän kertomansa mukaan vaihtelevia ja työtehtävät ennakko-​odotuksia monipuolisempia.

Ennen kesätyön aloitusta molempia oli vähän mietityttänyt se, että onko työ Junnikkalan sahalla yksitoikkoista puurtamista ja se, että miten sahan töissä pärjää, varsinkin koska ala on heidän tietämänsä mukaan aika vahvasti miesvaltainen. Kaikki on kuitenkin sujunut paljon paremmin, mitä he osasivat ennakkoon odottaa. Jasmine ja Oona antavat vuolaasti kiitosta erityisesti työkavereille ja töissä vallitsevalle hyvälle ja rennolle työilmapiirille.

Miten päädyit hakemaan Junnikkalalle kesätöihin?

Jasmine: Kummisetä kertoi, että Junnikkalalle haetaan kesäksi kesätyöntekijöitä. Etsin Facebookista Junnikkalan sivuilta tietoa, sitten soitin vielä ja lopulta täytin hakemuksen. Olen ollut aikaisempina kesinä asiakaspalvelutöissä ja halusin kokeilla vähän erilaista ja fyysisempää työtä, minulla on urheilijatausta, joten siksikin koin tällaisen vähän fyysisemmän työn mielenkiintoiseksi.

Oona: Olen ollut täällä Junnikkalalle TET ‑harjoittelussa ja se harjoittelujakso järjestyi isän kautta, joka on täällä töissä, eli tämä oli tavallaan tuttu paikka ja tiesin, että tänne voi päästä töihin sitten, kun on täyttänyt 18 ‑vuotta. No, nyt on ikä täynnä ja mä otin yhteyttä Jyrkiin jo alkuvuodesta ja kysyin, että onko tulossa kesätöitä ja Jyrki lupas ilmoittaa mulle sitten, kun haku alkaa. Niin sitten laitoin hakemuksen tulemaab ja pääsin tänne. Se, että se on tässä lähellä ja sitte kun mä sain tehtyä työsopimuksen silleen, että oon koko kesän töissä niin se oli kyllä tosi mahtava juttu!

Kerro työstäsi Junnikkalalla.

Oona: No, mitenhän osaisin selittää…. Paketoidaan lautatavaraa ja siihen liittyy tosi paljon kaikkea muutakin tässä ohessa. On kyllä aika paljon päivästäkin kiinni, mitä milloinkin tehdään. Mun mielestä ainakin tämä on ollut älyttömän monipuolista ja vaihtelevaa. Aluksi mä en tuntenut täällä ketään ja nyt musta tuntuu, että mä tunnen kaikki, otettiin tosi hyvin vastaan ja nyt on sellainen tunne, että kuuluu tähän porukkaan.

Jasmine: Pääasiallinen tehtävä on laittaa puutavara valmiiksi pakettiin. Puutavaran päälle laitetaan tarvittaessa muovit päälle sekä lisätään tarvittavat asiakirjat, jotta ne menevät varmasti oikeaan paikkaan. Tämän tehtävän lisäksi on paljon avustavia tehtäviä. Siivotaan paikkoja, mennään hoitamaan toisia työpisteitä ruoka- ja kahvitaukojen ajaksi, jotta kaikki linjat pysyvät koko ajan käynnissä.

Miten sinut perehdytettiin työtehtäviisi?

Jasmine: Henkilöstöpäällikön kanssa oli virallinen perehdytys, siinä kerrottiin yleisesti Junnikkalasta ja työtehtävistä.Turvallisuusasiat käytiin läpi ja sen lisäksi siellä oli yksi työntekijä, joka toimi mun ohjaajana ja opasti näihin työtehtäviin.

Oona: Ensin oli yleisperehdytys, jonka jälkeen oli vielä toimipistekohtainen perehdytys. Perehdytyksissä käytiin läpi yleisesti Junnikkalasta ja paljon turvallisuuteen liittyvistä asioista, joka on tällä alalla tärkeää. Perehdytyksien jälkeen pääsin aloittamaan työt ja siinä yksi työntekijä näytti työpisteen ja toimi ohjaajana sekä muutkin auttoivat pääsemään työhön mukaan.

Vastaavatko työtehtävät ennakko-​odotuksiasi?

Jasmine: Ei ehkä ollut mitään erityisiä ennakko-​odotuksia ja jopa yllätyin, koska ajattelin, että tämä työ olisi yksitoikkoista, tarkoitan sitä, että olisi yhtä ja samaa päivästä toiseen. Yllätyin siitä, miten monipuolista tämä on, koko ajan tehdään asioita yhteistyössä muiden työntekijöiden kanssa. Tämä ei ole ollenkaan sellaista yksin puurtamista.

Oona: Tiesin, että paljon puuta täällä on, paljon puuta tulee ja menee sekä Suomeen että maailmalle. Mulla ei kyllä työn suhteen sillloin aluksi ollut hirveästi mitään odotuksia. No, vähän tietysti sellaista, että ketähän siellä on ja miten kaikki menee, että osaanko mä tehdä näitä töitä ja sitä rataa. Mutta omasta mielestäni olen kyllä tosi hyvin päässyt jo sisälle näihin tehtäviin. Työ itsessään, että vaikka ala ei kiinnostaisikaan niin siltikin on ollut tosi mukavaa olla täällä töissä.

Mitä uutta olet oppinut Junnikkalasta yrityksenä?

Jasmine: Junnikkalasta ei kyllä varsinaisesti ollut kauhean paljoa tietoa. Sen tietysti tiesin, että Junnikkala työllistää paljon ihmisiä täällä Kalajoella. Tuntuu siltä, että jokainen tuntee jonkun, joka on Junnikkalalla töissä. Yllätys oli kyllä ehkä se, että kuinka paljon puuta loppujen lopuksi menee ulkomaille. Olin kyllä kuullut siitä, mutta en sitä, että niin paljon. (Toimituksen huomautus: Junnikkalan tuotannosta vientiin menee 60%).

Mikä on ollut parasta ja entä mikä tylsintä?

Oona: Kyllä parasta on ollut tämä työryhmä ja nämä ihmiset kenen kanssa työskentelee. Viihdyn kyllä hyvin täällä. Kaikki on nii hyvin auttanut mut mukaan tähän työhön ja aina voi mennä kysymään, jos ei jotakin tiedä. Kauhean kiva, kun voi olla täällä ihan oma ittensä. Ikävintä on mun mielestäni se, kun ei oikein tiedä, että mitä tekis… joskus kun ei tule paketoitavaa, ollaan jo siivottu kaikki ja tehty oikeestaan kaikki, mitä voi tehdä ja sitten vaan miettii, että mitähän tässä alkais tekemään. Mutta, onneksi näitä tällasia hetkiä on kyllä tosi harvoin.

Jasmine: Työkaverit! Se on kyllä parasta, meillä on täällä tosi rento työporukka ja kaikki tulevat hyvin toimeen keskenään. Alkuun kyllä vähän jännitti, kun tämä on kuitenkin tämmönen aika miesvaltainen työpaikka, mutta kyllä pitää sanoa, että hyvin on otettu vastaan ja mun mielestäni täällä on tosi hyvä työporukka. Tylsintä on silloin, kun tulee hiljaisia hetkiä, eikä ole mitään muuta tekemistä, kuin siivoamista.

Jasminen ja Oonan terveiset kesätyöpaikan hakijoille

Oona: Kyllä mä nyt suosittelisin tätä kesätyöpaikkaa kaikille, jos vähänkään miettii, niin ei muuta, kuin vaan hakee. Yhtälailla täällä pärjää ihan kuka tahansa, kun vaan on valmis oppimaan. Mäkin olen pärjännyt!

Jasmine: Sanoisin, että tämä on hyvä työpaikka ja varsinkin näin kesätyönä olen tykännyt olla täällä.

Syksyn koittaessa Oona suuntaa Kalajoen lukioon, jossa alkaa kolmas, eli viimeinen vuosi. Tämän jälkeen suunnitelmissa on opiskelut Kokkolan Centriassa, josta tavoitteena valmistua liiketalouden Tradenomiksi. Jasmine on kevään 2021 abiturientti ja syksyllä on suunta fysiikan opintojen pariin Oulun Yliopistossa. Tämänhetkisiin suunnitelmiin kuuluu haave erikoistua sairaalafyysikoksi tai vaihtoehtoisesti urheilupuolelle.

Toivotamme tsemppiä Jasminelle ja Oonalle syksyn opintoihin!

Kiinnostuitko?

Lue myös nämä: