Junnikkalan modernit sahateollisuuden tuotantolaitokset tarjoavat monipuolisia ja mielenkiintoisia työmahdollisuuksia niin tuotannon, kunnossapidon, jatkojalostuksen, metsäpuolen, taloushallinnon, logistiikan ja myynnin kuin hallinnonkin tehtävissä. Jokaisella tekijällä ja jokaisella tehtävällä on oma tärkeä rooli kokonaisuudessa, jonka tulee toimia moitteettomasti jokaisessa vaiheessa. Junnikkalan on vakavarainen perheyritys, jonka kasvunäkymät ovat erinomaiset, vientiin lähtee tällä hetkellä jo noin 60 % koko tuotannosta.
Junnikkalalla on tuotantolaitokset Kalajoella ja Oulaisissa. Oulun Laanilaan rakennetaan parhaillaan Junnikkalan kolmatta, uuden sukupolven modernia sahalaitosta. Uuden toimipisteen osalta tuotannon työntekijöiden rekrytoinnit tulevat ajoittumaan keväälle 2023. Oulun uuden tuotantolaitoksen myötä Junnikkala tarjoaa entistä useampia, mielenkiintoisia ja monipuolisia työmahdollisuuksia saha-alan ammattilaisille tai saha-alan ammattilaisiksi haluaville.
Tuotannosta erikoisammattitehtäviin
Kalajokelainen Tommi Manninen opiskeli Kannuksessa metsäalan opinnoissa metsäkoneen kuljettajaksi ja aloitti työskentelyn Junnikkalan Kalajoen sahan tuotannossa heti valmistumisensa jälkeen keväällä 2020. Kalajoen sahan toiminta oli jossain määrin entuudestaan tuttua, sillä koulun kanssa tehdyn vierailun yhteydessä esiteltiin koko tuotantoketju, jolloin pääsi näkemään, miten tukkipuu kulkee tuotannon läpi ja lopputulemana syntyy sahatavaraa. Perehdytys työtehtäviin oli hänen mukaansa varsin kattava, esimerkiksi työturvallisuusasioita käytiin läpi varsin laajasti.
Tuotannon työtehtävät ovat olleet monipuolisia. Tommi on ollut muun muassa hakkurinhoitajana sahan alakerrassa. Työ piti esimerkiksi puhtaanapitoa ja sahauksesta syntyvien sivutuotteiden siirtoa pyörökoneilla. Lisäksi työhön kuului purusiilojen tyhjentäminen ja hakkurin terien vaihto sekä hakkeen laadun seurantaa.
Tommi kertoo, että syksyllä 2021 häneltä kysyttiin kiinnostusta siirtyä terämieheksi ja vastaus oli heti, että kyllä kiinnostaa!
Tervetuloa Junnikkalalle. Täällä pärjää, jos vaan työintoa riittää!
Tommi Manninen
Kokeneemmat työkaverit auttavat ja opastavat
Työhön perehtyminen tapahtui vaiheittain kokeneempien työkavereiden opastuksessa. Ensimmäisessä vaiheessa perehtyminen piti sisällään sahurin ja särmääjän toiminnallisuuteen perehtymistä, jonka jälkeen Tommi siirtyi ensimmäisen terämiehen oppiin. Tässä vaiheessa perehtymiseen kului useampia viikkoja niin, että koko ajan rinnalla kulki kokenut työkaveri opastamassa ja katsomassa, jotta kaikki työvaiheet tulivat tutuksi. Pikkuhiljaa oltiinkin jo siinä tilanteessa, että Tommi hallitsi terämiehen tehtävät siten, että pystyi hoitamaan kaiken ihan yksin.
Tommin mielestä oppiminen tehtävään tapahtui yllättävänkin nopeasti. Heti harjoitteluvaiheessa pääsee itse tekemään ja koko ajan saattoi luottaa siihen, että apu ja neuvot ovat lähellä. Junnikkalalla tehtäviin perehdyttää aina vanhempi ja kokeneempi työntekijä. Heiltä Tommi sai paljon myös hyviä vinkkejä siihen, miten voi tehdä asioita eri lailla ja paremmin.
Parasta on itsenäinen työskentely
Tommin mielestä parasta on se, että saa tehdä töitä käsillä, sekä huolehtia ja vastata omasta osuudestaan täysin itsenäisesti, mutta kuitenkin niin, että apua on tarvittaessa heti saatavilla.
Tommi on tottunut työntekoon jo ala-aste iästä saakka, kuten hän itse kertoo. Perheellä on ollut turkistarha ja sieltä on juurtunut oppi työntekemiseen. Vapaa-aika kuluu rakkaan harrastuksen motocrossin parissa ja salilla treenaaminenkin kuuluu viikko-ohjelmaan.
Mitä metsä sinulle merkitsee?
Tykkään yleisestikin liikkua luonnossa ja metsässä varsinkin. Meillä on myös omaa metsää, joten metsä tarkoittaa minulle henkilökohtaisesti myös työsarkaa metsänhoidon parissa.
Mummun käskystä meidän metsänhoitomme on määrätty minun hoidettavaksi. ”Jos mummu kerran sanoo, niin sitten minä sen tietysti teen.” toteaa Tommi.