Teräasettaja Pertti Laitala aloitti Kalajoen yksikössä vuonna 1997. Hän onkin lähes neljännesvuosisataisella kokemuksellaan juuri oikea henkilö kertomaan Junnikkalan jalostustoiminnasta.
– Tulin heti armeijan jälkeen Junnikkalalle ja muutin samalla Alavieskasta Kalajoelle. Olen työskennellyt koko ajan jalostuspuolella; aluksi höylätavaran lajittelijana samalla kuitenkin asetteita ja terähommiakin tehden. Vuodesta 2005 lähtien olen ollut päätoiminen teräasettaja, Laitala kertoo.
Laitala vastaa muun muassa höyläkoneen ennakoivista huolloista pyrkien pitämään tuotannon käynnissä ilman turhia huoltokatkoksia. Hän valvoo samalla myös tuotteiden teknistä laatua.
– Pidän siitä, että työni on itsenäistä. Nautin myös vastaantulevien pikkuongelmien ratkaisemisesta. Lisäksi on mukavaa, kun voin valmiissa tuotteissa nähdä miten olen onnistunut työssäni. Vapaa-ajallani nautin suomalaisesta jalostamattomasta puusta metsissä kävellen, maastopyöräillen ja marjastaen.
– Junnikkalan Kalajoen yksikön jalostustoiminnot käsittävät höyläyksen, maalauksen ja sormijatkokset. Jalosteita teemme 80 000 kuutiota vuodessa noin 25 junnikkalalaisen voimin.
Laitalan mukaan Junnikkalan jalostuspuolen suurimpia vahvuuksia ovat tuotannon tehokkuus sekä ainutlaatuinen raaka-aine – pohjoinen kuusipuu – josta tehdään pääasiassa huippulaatuisia ulkovuorituotteita kotimaan markkinoille. Tästä on todisteena muun muassa Junnikkalan monet pitkäaikaiset talotehdasasiakkuudet.
Julkisuudessa paljon esillä ollut puupula ei ole Junnikkalan jalostustoiminnassa onneksi juurikaan näkynyt.
– Sahapuolelta on saatu koko ajan hyvin raaka-ainetta. Ja Oulun suunniteltu uusi sahayksikkömme tulee jatkossa tarjoamaan sitä entistä enemmän Kalajoella jalostettavaksi.
Laitala on nähnyt Junnikkalan jalostustoiminnoissa tapahtuneen kehityksen viimeisen 25 vuoden aikana.
– Maalauslinjamme oli uusi asia tullessani taloon. Sen jälkeen niin koko toimintamme kuin jalostustekniikkakin on kehittynyt muun muassa terien ja niiden materiaalien suhteen. Asiakkuuksia meillä on nyt huomattavasti enemmän ja tuotantomäärätkin ovat kasvaneet hurjasti.
Junnikkalan ja koko suomalaisen sahateollisuuden tulevaisuuden suhteen Laitalalla on yksi toive:
– Haluaisin, että suomalaisen puun jalostusaste nousisi korkeammalle tasolle ja maailmalle vietäisiin enemmän huippulaatuisia puutuotteita.