Junnikkalan Oulun sahan rakentaminen edistyy kovaa vauhtia. Noin 1 000 kuutiometriä tukkia on jo toimitettu sahan tontille ja ensimmäisten tukkien on määrä kulkea sahan terien läpi vielä tämän vuoden joulukuussa. Jotta koko ketju metsästä sahalle toimisi saumattomasti, järjesti metsäosastomme 15.11. yhteisen koulutustilaisuuden Oulun seudulla toimiville puunkorjuun yhteistyökumppaneillemme. Tilaisuus kokosi yhteen sekä vanhoja että uusia Junnikkalan yhteistyökumppaneita.
Raahelainen Veljekset Kellola Oy on toiminut puunhankinnan kumppaninamme jo 2000-luvun alusta lähtien. Yritys työllistää yhteensä 60 henkilöä ja sopimuskumppaneineen henkilöstöä on noin 100 henkilöä. Puunkorjuun lisäksi Veljekset Kellola toimii maansiirto- ja maanrakennussektorilla.
Puunkorjuussa Veljekset Kellolalla on kuusi omaa ketjua. Ketjulla tarkoitetaan monitoimikonetta (motoa), joka käsittelee puut ja ajokonetta, joka ajaa puut metsästä tien syrjään odottamaan puutavara-auton kuljetusta. Kaksi Veljekset Kellolan ketjua on jo pitkään työskennellyt Junnikkalan hakkuissa. Veljekset Kellolan puunkorjuusta vastaava Tuomo Hanhisuanto kuvaa yhteistyön olleen merkittävä tukijalka liiketoiminnan kehittämisessä.
– Junnikkalan kanssa homma pelaa ja neuvottelupöydässä löydetään aina ratkaisu. Joustavuus kummankin suunnasta on tärkeää. Tässä rakennetaan yhteisen näköistä tulevaisuutta, Hanhisuanto kuvailee.
Koulutuksessa oli mukana sekä uusia että vanhoja Junnikkalan puunhankinnan yhteistyökumppaneita.
– Kaikki kuljettavat ovat kokeneita, mutta halusimme käydä läpi Junnikkalan käytäntöjä, esimerkiksi turvallisuusasioihin, tukin katkontaan ja laatuun liittyen. Oli mukava nähdä, että porukka oli aktiivista ja saimme hyvin keskusteluja aikaan.
Jouni Väisänen, Junnikkalan pohjoisen alueen korjuuesimies
Junnikkalan pohjoisen alueen korjuuesimies Jouni Väisänen oli järjestämäänsä koulutustilaisuuteen tyytyväinen.
Väisänen kertoo yhteistyön Veljekset Kellolan kanssa toimivan hyvin ja mutkattomasti.
– Heillä on uutta kalustoa ja osaavia kuljettajia. Iso etu on, että samat kuljettajat ovat pitkään olleet hakkuissamme ja Junnikkalan tukin katkonta on tuttua homma. Sahalle tulee tasaista laatua, mikä on meille tärkeää.
Jouni Väisänen, Junnikkalan pohjoisen alueen korjuuesimies
Junnikkalan pohjoisen alueen korjuuesimies Jouni Väisänen kävi koulutuksessa läpi Junnikkalan toimintatapoja ja tukin katkontaa.
Junnikkalan katkaisu – fiksuin ratkaisu
Väisänen kertoo, että jokaisesta rungosta pyritään maksimoimaan tukin osuus. Tukin katkonta yhdistettynä useisiin tukkimittoihin maksimoi puusta saatavan tukin osuuden. Katkonnan ohjaustiedostot mahdollistavat kaikkien tukkimittojen käytön ja ne on rakennettu siten, että kuljettajien on helppo tehdä tukkia puun laadun mukaan.
– Meillä on käytössä myös lyhyitä tukkimittoja, 31 dm:n pituudesta alkaen. Tämä antaa metsäkoneenkuljettajalle enemmän mahdollisuuksia tukin katkontaan. Metsänomistaja saa parhaan puukauppatilin, kun käytössä on Junnikkalan tukkimitat ja ammattitaitoiset kuljettajat niitä katkomassa, Väisänen tiivistää.