Junnikkala x Jartek

29.9.2023

”Prikulleen oikea porukka ja asennukset minuutilleen aikataulussa”

Ouluun rakentuva uusi tuotantolaitoksemme pitää sisällään laajoja laitekokonaisuuksia. Ylivoimaisesti suurin osa laite- ja konetoimituksista on peräisin kotimaisilta yrityksiltä, joten investoinnin kerrannaisvaikutukset ovat mittavat.

Luotimme kokeneeseen toimijaan ja valitsimme Jartek Invest Oy:n yhteistyökumppaniksemme Oulun hankkeeseen. Lahdessa toimivalla Jartekilla on jo puolen vuosisadan kokemus lajittelu- ja paketointilaitosten toimittamisesta.

”Jartek on tullut tekemään toimivaa laitosta. Tämä näkyy suunnittelun joustossa ja mukautumisessa työmaalla. He todellakin ymmärtävät koko sahausprosessin päälle. Jartekin kanssa toimiminen on erittäin sujuvaa, koska tekijät eivät ole ensimmäistä kertaa sahalla”, kertoo Junnikkalan Oulun tehdaspäällikkö Antti Kyröläinen.

Lajittelulaitteet ovat aina asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä. Jartekin projektijohtajana toimiva Juhani Pohjantähti kertoo, että Jartek on saanut tuoda tähän projektiin kaiken tämänhetkisen osaamisensa ja uusimman käytettävissä olevan teknologian.

Juhani kertoo Oulun tuotantolaitoksen olevan hänen urallansa neljäs ”greenfield”-projekti. ”Greenfieldeissä mielenkiintoista on se, että päästään alusta saakka vaikuttamaan ratkaisuihin. Toki näin on pienissäkin projekteissa – kaikki ovat yhtä tärkeitä. Näin saadaan asiakkaalle paras mahdollinen lopputulos”, Juhani kuvailee.

Projektin suunnittelu aloitettiin vuoden 2022 keväällä, ja ensimmäiset asennukset alkoivat vuotta myöhemmin. Kyseessä on avaimet käteen ‑toimitus, joka sisältää kaiken suunnittelusta projektin jälkihoitoon saakka.

”Vaikka projektikirjat sulkeutuvat, emme jätä asiakasta yksin, vaan meiltä saa kattavasti laitteiden huoltoa, varaosia ja päivityksiä ohjelmistoihin”, Juhani kertoo.

Kustannustehokkuutta etenkin käynnistysvaiheessa lisäävät kattavat etäyhteydet, joiden kautta Jartekin asiantuntijat voivat tarvittaessa auttaa laitteiden käytössä vaikkapa Lahdesta käsin.

400 rekkalastillista terästä

Yksi projektin mittavuutta kuvaava luku on toimitettavien laitteiden paino ja määrä. Toimitus sisältää yli 1.500.000 kg laitteita ja noin 400 rekkalastillista tavaraa on tullut Oulun tuotantolaitokselle Jartekin toimittamana.

”Junnikkala järjesti varastoinnin esimerkillisesti, kun projektin toimitukset käynnistettiin viime vuoden lopulla talviolosuhteissa. Kuormakartat ja varastoalueet olivat ajan tasalla ja kaikki sujui loogisesti. Nyt rekkaralli alkaa olla jo loppumassa ja kaikki toimitukseemme kuuluvat laitteet ovat tontilla”, Juhani kertoo.

Saha tekee tukista tuotteen, Jartek vie sen pakettiin saakka

Jartek toimittaa Oulun sahalle sahalinjan kuljettimet, tuorelajittelun, rimoituksen, kuivalajittelun ja paketoinnin sisältäen paketinkäsittelyn. Myös automaatiot linjoihin tulevat Jartekilta.

Vaikka kokonaisuus on laaja, Pohjantähti kuvaa projektin olevan minuutilleen aikataulussa. Tätä on edesauttanut hyvä yhteistyö Junnikkalan ja kaikkien urakoitsijoiden kanssa.

”Meillä on viikoittaiset urakoitsijapalaverit ja kahden kolmen viikoin välein kaikki urakoitsijat yhdessä tarkentavat aikataulunsa kolmeksi viikkoa eteenpäin. Junnikkalassa ei kupata asioiden kanssa, vaan päätöksiä voidaan tehdä nopeasti. Aamupäivällä jos on ongelma, niin iltapäivällä on jo ratkaisu.”

”Jouluprojektiksi” nimetty hanke tähtää siihen, että ennen joulupuuron nauttimista asennukset ja koestukset ovat paketissa. Jotta suunniteltuun päästään, on koko toimitusketjun puhallettava yhteen hiileen. Parhaimmillaan tontilla on jopa 30 eri urakoitsijaa yli 200 työntekijän voimin ─ asioiden ja aikataulujen on siis pelattava saumattomasti yhteen. Jartekilta Oulussa työskentelee yhtä aikaa enimmillään 40 henkilöä. Painopiste on tällä hetkellä mekaniikan työtehtävissä, mutta vähitellen siirrytään koestus- ja ohjelmointivaiheeseen.

”Jännityksellä odotamme käyttöönoton haasteita, joissa jokainen pääsee haastamaan itseään ammatillisesti”, Antti sanoo.

Koulutus ja turvallisuus ennen kaikkea

Yksi tärkeä vaihe syksyllä on Oulun uuden henkilöstön koulutus. Ensin tutustutaan pääprosesseihin ja porras portaalta paneudutaan syvemmälle asioihin. Laitteiden operoiminen turvallisesti on kaiken ytimessä ja tähän on panostettu monin eri keinoin, kuten turva-​aidoilla, valoverhoilla ja huoltotasoilla. Laitteiden on oltava helposti ja turvallisesti huollettavissa, ergonomian kunnossa ja työpisteiden toiminnallisia.

”Työpisteitä rakennamme yhdessä Junnikkalan kanssa sillä ajatuksella, että on mukava mennä töihin yhdessä hyvien työtovereiden kanssa”, Pohjantähti summaa ja kiittää Junnikkalan projektinjohtoa – Anttia Kyröläistä, Timo Mäkelää ja Pohjolan Rakennusvalvonta Oy:n Vesa Hyrkästä ja kaikkia mukana olevia urakoitsijoita ja omia asennustiimejä hyvästä ja ammatillisesta yhteistyöstä.

Lue myös nämä: