Update cookies preferences

Jaakko on tukkilajittelija ja sahan moniosaaja

29.10.2020

Nimi: Jaakko Arvola
Tehtävä: Päätyönä tukkilajittelija
Koulutus: Puualan perustutkinto, saha-​alan ammattitutkinto
Vuosirenkaat Junnikkalalla: aloitti vuonna 2011
Juuret: Nykyinen oulaistelainen, syntynyt Vihannin Ilveskorvessa ja käynyt ammattikoulun Haapavedellä
Tärkein työkalu: Nosturin ohjaimet
Junnikkalan tutuin tuote: Tukkipuu
Puusilmä: Metsäiset retkeilymaastot, kuten Rokuan mäkiset männiköt
Työssä motivoi: Itsenäinen, vaihteleva työ ja hyvät työkaverit

Kun tukkikuorma saapuu sahalle, se viedään ensimmäiseksi lajitteluun. Junnikkalan Oulaisten-​sahan kautta kulkee vuosittain noin 300 000 kuutiota tukkeja. Liikennöinti sujuu tarkan aikataulun mukaan. Esimerkiksi mäntyä ja kuusta tuodaan eri päivinä, jolloin käsittely tapahtuu tehokkaasti.

Saapuvat tukit lajitellaan, mitataan ja tarkistetaan. Vaikka kaikki tapahtuu konevoimin, ohjaamossa tarvitaan tarkkaa kättä ja silmää. Tukit menevät lajittelupöydän ja mittauslaitteiston läpi Jaakko Arvolan valvovan katseen alla. Työkaluinaan hänellä ovat nosturin ohjaimet ja tietokoneet.

Jaakon lisäksi tukkien lajittelussa työskentelee kaksi muuta työntekijää sekä koneenkuljettajia. Työ on vuorotyötä, ja sen lisäksi Jaakko hoitaa joka kuukausi yhden viikon ajan lämpölaitoksen päivystystä.

”Työn suola on siinä, että saa tehdä monenlaisia hommia. Mielenkiintoinen, itsenäinen työ ja hyvät työkaverit ovat täällä parasta”, Jaakko sanoo.

Jaakko kuvailee itseään työntekijänä rauhalliseksi. Tulipa eteen millainen ongelma hyvänsä, hän ei ala hötkyilemään.

”Kyllä siitä on tässä työssä etua, että pystyy hoitamaan kaikki tilanteet maltilla.”

Vihannin Ilveskorven kasvatti ehti haaveilla myös kokin ammatista, mutta suuntasi lopulta Haapavedelle puualan perustutkintoa opiskelemaan. Ratkaisua ei ole tarvinnut katua: alan töitä on riittänyt omalla kotiseudulla riippumatta siitä, miten talouden suhdanteet ovat vaihdelleet.

Valmistuttuaan Jaakko työskenteli puualan yrityksissä Vihannissa ja Nivalassa. Puolison mukana hän päätyi muuttamaan Oulaisiin, ja työpaikka lähempänä kotia alkoi houkutella. Jaakko kävi kysymässä töitä Junnikkalan sahalta, ja sillä tiellä hän on edelleen.

”Ennen tänne tuloani en ollut osannut ajatellakaan, kuinka koneellistettua sahatyö on. Täällä täytyy hallita laitteet mutta myös puun tuntemus on tärkeää”, Jaakko toteaa.

Junnikkalalla tarjoutui mahdollisuus kouluttautua edelleen. Jaakko suoritti saha-​alan ammattitutkinnon vuosina 2012–2013 oppisopimuskoulutuksena työn ohessa. Työtehtävissä hän on saanut kasvaa varsinaiseksi moniosaajaksi.

”Aloitin kombilaitoksella merkkaamossa, ja siitä pääsin edelleen lajittelemaan ja rimoittamaan ja vuorovastaavaksi. Sahaamista lukuun ottamatta olen ehtinyt työskennellä täällä kaikissa vaiheissa.”

Vapaa-​ajallaan Jaakko suuntaa mielellään metsään retkeilemään. Mielipuuhiin kuuluvat marjastus ja hillasuolla kulkeminen. Marjasaaliista saadaan vaikkapa maittavat piirakat, sillä neljän lapsen isä taitaa myös leipomisen. Kuntoilua Jaakko harrastaa myös sisätiloissa ”Salilla tulee käytyä joka viikko. Kun työ on pääosin istumatyötä, säännöllisestä liikkumisesta on tärkeää huolehtia.”

Lue myös nämä: