Sahatavaran laatu on Markon työn ytimessä

29.10.2020

Nimi: Marko Rautiola
Tehtävä: Tuorelajittelun työntekijä
Koulutus: Maatalousoppilaitos, saha-​alan ammattitutkinto
Vuosirenkaat Junnikkalalla: Työskennellyt sahalla 25 vuotta, Junnikkalan työntekijänä vuodesta 2008
Juuret: Syntynyt Pyhärannalla, asunut suurimman osan elämästään Oulaisissa
Tärkein työkalu: Tietokone
Junnikkalan tutuin tuote: Lankku ja lauta
Puusilmä: Silmä lepää metsässä, mutta myös komeissa puisissa huonekaluissa
Työssä motivoi: Mukava ilmapiiri

Kun Marko Rautiola tulee työpaikalleen Oulaisten sahalle, hän pukee suojavarusteet, tarkistaa vuorolistat ja suuntaa omalle työpisteelleen.

”Meillä on niin hyvä ilmapiiri, että töihin on aina mukava tulla”, Marko toteaa.

Markon työmaana on sahatavaran tuorelajittelu ja rimoitus. Se tapahtuu sahan kombilaitoksessa, jonne puutavara tuodaan sahauksen ja välivarastoinnin jälkeen. Tässä työvaiheessa sahatavara tarkistetaan ja lajitellaan mittojen mukaan. Sen jälkeen kappaleet kootaan rimojen päälle kuivaamista ja merkkausta varten.

Puutavara kulkee laitoksessa alusta loppuun saakka kuljettimia pitkin. Työntekijän tehtävänä on huolehtia koneiden toiminnasta, tarkkailla laatua ja hoitaa mahdolliset häiriötilanteet.

”Laadun tarkkailu on tärkeä osa jokaista työvaihetta, ja se alkaa jo tukkipäästä”, Marko toteaa.

Samassa vuorossa työskennellään 3–4 työntekijän voimin. Töitä tehdään kovassa metelissä, ja keskustelu käydään kuulosuojaimet päässä radiopuhelimen välityksellä. Siitä huolimatta huumorikin lentää välillä.

”Jos samassa vuorossa sattuu olemaan nuorempaa porukkaa, niin eivät he meinaa meidän vanhempien jutuissa pysyä perässä”, Marko sanoo hymyn kera.

Maaseudun poikana Marko kävi aikoinaan maatalousoppilaitoksen ja kerkesi työskennellä myös rakennushommissa. Vuonna 1995 hän tuli töihin Pyyn Saha ja Höyläämö Oy:lle. Kun saha siirtyi Junnikkala Oy:n omistukseen, Marko jatkoi tutussa paikassa vanhana työntekijänä.

Sahan toiminta on pitkän työuran aikana tullut hyvinkin tutuksi, mutta vuosien varrelle paljon mahtuu muutoksiakin. Tuntuvin niistä on työn keventyminen koneellistumisen myötä.

”Alkuaikoina puutavaraa siirrettiin kuljetinpöydältä käsipelillä. Se oli raakaa työtä, eikä päässyt ylipaino yllättämään.”

Nykyään työssä vaaditaankin käsivoimien sijaan taitoa käyttää ja hallita koneita. Käytännön työ opettaa tekijäänsä, mutta Marko on hyödyntänyt myös työnantajan tarjoamaa mahdollisuutta kouluttautumiseen ja suorittanut saha-​alan ammattitutkinnon.

Vapaa-​aikaansa Marko viettää mielellään luonnossa. Metsä on hänelle rentoutumispaikka, jonne voi suunnata kävelemään, sienestämään ja marjastamaan. Marko viihtyy kalastuksen parissa, ja metsästyskin on tullut tutuksi. Välillä on hyvä suunnata tutuista maisemista hieman kauemmaksi.

”Kesäisin tulee lähdettyä pohjoiseen retkeilemään. Meillä oma porukka, jonka kanssa joka vuosi tehdään jokin reissu.”

Lue myös nämä: